Udvalg i Klubben
OU
Opdrætter udvalget
Opdrætter udvalget er sammensat af erfarne opdrættere, samt repræsentanter fra HB.
Udvalget har som hovedformål at sikre et sund og solidt fundament for dansk opdrættede rottweilere.
Udvalget er ansvarlig for at der findes avlsmæssige tilbud til opdrættere, såsom hvalpetest, UMB og AK.
Udvalget er ansvarlig for Klubbens officielle liste med Hvalpetestere og deres kompetencer – samt forretningsgangen omkring hvalpetest.
Udvalget har ansvaret for underudvalget – Arbejdsgruppe MT – som gennemfører UHM og AK.
Arbejdsgrundlaget er “den hele hund” – det vil sige sikre balancerede beslutninger om alle aspekter i at skabe og vedligeholde en ideel rottweiler.
Vi ønsker at være med til at understøtte Rottweilerens fortrin og gennem rationel avl nå frem til den ideelle type, som i vores optik er en velbygget, sund hund med de bedste mentale og fysiske karakterer – og brugsegenskaber.
Merete Andersen (Formand for udvalget)
rottweiler@rottweiler.dk
Ulla Mogensen (Konsulent)
ulla@kennel-vindelsbo.dk
Ellen Andersen
ellenandersen100@gmail.com
Carsten Henriksen ( Repræsentant fra avlsudvalg)
cch@capral.net
Kontakt
rottweiler@opperby.dk
Forretningsorden
1. Avlsrådet er Rottweilerklubbens ansvarlige organ for alle aktiviteter og spørgsmål i forbindelse med avlsarbejde med rottweilere og skal høres i forbindelse med alle beslutninger vedrørende avlsarbejdet.
2. Avlsrådet har pligt til af egen drift at rejse alle sager og spørgsmål af væsentlig betydning for sundhed, eksteriør og temperament i rottweileravlen, hvad enten sagerne er principielle eller vedrører enkelthunde, enkeltopdrættere eller -medlemmer.
3. Avlsrådet har pligt til over for Hovedbestyrelsen at foreslå indførelse af specielle regler for avlsarbejdet, avlsrestriktioner eller avlsforbud, såfremt der foreligger dokumenterede arvemæssige begrundelser herfor.
4. Avlsrådet er rådgivende over for opdrættere og medlemmer i alle spørgsmål vedrørende rottweileravl.
5. Avlsrådet har pligt til at informere Rottweilerklubbens medlemmer om emner af væsentlig og principiel betydning for sundhed, eksteriør og temperament i rottweileravlen. Sådan information formidles primært gennem medlemsbladet.
6. Avlsarbejde i Rottweilerklubben er baseret på klubbens mentaltestprogram som består af Mentalbeskrivelse – UHM (avlsrestriktion) og Avlskåring (AK)
7. Avlsrådet udpeges af Hovedbestyrelsen. Formanden udpeges af Hovedbestyrelsen.
Etiske anbefalinger for avl v/DKK
Nedenfor ses DKKs etiske anbefalinger. Specialklubbernes etiske anbefalinger/regler kan du finde på specialklubbernes hjemmesider, som du kan finde links til her.
1. Det påhviler enhver, der udvælger en hund til opdræt, at vurdere, om avlsdyret fysisk og mentalt er egnet til avl, herunder at tæver ikke indgår i avlen, før de er fuldt udviklede.
2. Det er opdrætterens ansvar, at der i avlen kun anvendes hunde, der kan parre sig naturligt samt føde og opfostre hvalpe på naturlig vis.
3. En tæve bør maksimalt have 5 kuld i sin levetid – og sidste kuld inden tæven fylder 8 år. Det er opdrætterens ansvar, at tæven får passende pauser mellem kuldene.
4. Det er opdrætterens og hanhundeejerens ansvar, at hunde med arvelige defekter ikke anvendes i avl. Parringer, der har givet hvalpe med alvorlige defekter, må ikke gentages.
5. Parring mellem nært beslægtede hunde bør undgås.
6. Det er opdrætterens og hanhundeejerens ansvar at sikre, at avl, hvor enkelte hunde antalsmæssigt dominerer avlen inden for en race, undgås.
7. Så længe hvalpen er i opdrætterens varetægt, skal denne sikre hvalpene en fysisk og mentalt god opvækst, herunder en god prægning.
8. Opdrætteren skal give hvalpekøberne fyldestgørende oplysninger om forældredyrene og om racens egenskaber og behov.
9. Både opdrætter og hanhundeejer bør følge afkommets udvikling til voksne hunde og derudfra løbende vurdere deres avlsdyr.
Gentagne og/eller markante tilsidesættelser af DKKs etiske anbefalinger vil medføre begrænsninger i en hunds avlsret – evt. nedlæggelse af avlsforbud – og/eller disciplinære sanktioner i henhold til DKKs love og stambogsføringsregler.
Mellem Dansk Kennel Klub og en races specialklub kan der aftales særlige retningslinier for avlen af en given race.
Hvalpetest i Rottweilerklubben Danmark
TILMELDING: Opdrætsudvalget v/Merete Andersen. Mail: rkd.mb.ak@opperby.dk
– Priser: 150 kr. pr. hvalp eller 500 kr. som minimum for medlemmer.
200 kr. pr. hvalp og 650 kr. som minimum for ikke medlemmer.
Indbetales på klubbens konto: 2416 5369 886 152
Kvittering forevises senest på dagen.
Information om Rottweilerklubbens hvalpetest:
Siden midten af 80’erne har Rottweilerklubben kunnet tilbyde opdrættere af Rottweilere at få deres hvalpe testet af uddannede hvalpetestere. Hvalpetesten er introduceret af Rottweileropdrætter og adfærdskonsulent Aage Christensen på grundlag af erfaringer fra den Svenske Hundeskole.
Siden starten er testen blevet ændret og revideret flere gange, sidste gang i år 2000, hvor den blev ændret, så den har samme udformning som UHM- og Mentaltest. Ved denne lejlighed blev man enig om at ophøre med at lave eksteriørbeskrivelse.
Testen foretages, når hvalpene er mellem 7 og 8 uger, altså lige før de er klar til at blive afhentet af de nye ejere. Det er hensigten, at opdrætteren bruger hvalpetesten som et redskab til at få den rigtige hvalp anbragt hos den rigtige hvalpekøber, og hvalpekøber skulle gerne få en nyttig viden med i købet i form af hvalpetestresultatet, så styrker og svagheder kendes lige fra starten.
Hvalpetesten fortæller noget om hvalpens:
- Lyst til at tage kontakt med mennesker
- Jagtlyst / lyst til at løbe efter, bære og returnere genstande
- Reaktion på fremmed genstand
- Kampleg / lyst til at holde fast og trække i en klud
- Koncentrationsevne
- Aktivitetsniveau og undersøgelsesadfærd
Testen foretages af 2 personer, som hvalpene ikke i forvejen må have haft kontakt med. Opdrætteren vil i løbet af de første 8 uger gøre sine iagttagelser af hvalpene og danne sig et indtryk af hvalpenes forskellige reaktionsmønstre. Dette sammenholdt med resultatet af hvalpetesten vil være en god hjælp for købere og opdrætter til at finde frem til den rigtige hvalp.
I dagligdagen, hvor hvalpene går i flokken og støtter sig til hinanden, ser man ikke den enkelte hvalps reaktion så tydeligt, som når den er helt på egen hånd i en testsituation. Det har tit vist sig, opdrætteren bliver overrasket over hvalpenes reaktioner, da de kan være anderledes, end man havde forventet.
Opdrætterens prægning af hvalpene er naturligvis meget vigtig. Den hvalp, der har fået mange forskellige indtryk i de første 8 uger, er langt bedre rustet til at drage ud af døren ved 8 ugers alderen, end den hvalp, der aldrig har mødt andre mennesker, eller aldrig har været udenfor hvalpeboksen.
Testens udførelse
Alle bevægelser skal foregå ret stereotypt, roligt og stille. Der må ikke tales under testen. Hverken testleder og tilskuere imellem eller testleder til hvalpene, kun når hvalpen har taget kontakt til testleder eller når hjælp kræves. Hvalpene skal vise evnerne uden motivation fra testlederen. Hvalpene roses kun i begrænset grad for det, de gør.
Lokalet som testen foregår i skal være ca. 6-8 kvadratmeter stort. Hvalpene må gerne have været i rummet før. Der må i rummet ikke være noget, der kan tiltrække hvalpenes opmærksomhed. Det være sig legetøj, sko, andre hvalpe, hundemor m.m. Rummet skal være totalt tømt og rengjort, så der ikke er forskellige dufte. Hvalpene testes en ad gangen når de er mellem 7 og 8 uger gamle.
Genstande til testen
- En tennisbold
- En stor sort / hvid fodbold
- En træklods
- Støvsugerhoved eller anden ”ny” genstand
- En klud ca. 50 cm. lang
- En lille stol eller taburet som TL. kan sidde på (evt. børnestol eller klodskasse)
- Et stopur
Alle genstande er nogle, som testlederen har med, så de alle er fremmede. Rummet skal være lukket, så hvalpene ikke kan slippe ud eller hoppe over afspærringen. Hvalpene må ikke kunne se ud fra lokalet og må ikke kunne se eller høre andre end sig selv. Der skal være mulighed for, at TL kan se hvalpen i hele lokalet, imens den er der inde. Også når den er der alene, for der skal noteres ned, hvordan den opfører sig, og hvad den laver.
Herefter foretages anden del af test ”Arenaen” i rum evt. udendørs, hvis vejret tillader dette, minimumsareal er 4m x 4m til testbanen.
Alle resultater på hver hvalp nedskrives i et hvalpetestskema, som sammen med en forklaring udleveres til opdrætteren, når alle hvalpe i kuldet er testet.